Kóla, puska

Barack Obama amerikai elnök támogatói chicagói éveiből eredeztetik a fegyveres erőszakkal szembeni utálatát (a város a múlt század jelentős részében véres bandaháborúk színhelye volt). Az elnök kritikusai viszont kétségbe vonják, hogy hangoztatott elvei őszinték lennének, szerintük az elnöksége utolsó évébe lépő Obama már csak önnön műemléke építésével foglalkozik. A fegyveres bűnözés visszaszorítását célzó rendeleteit bejelentő minapi beszéde közben elmorzsolt könnycseppeket is csak színjátéknak tekintik (egyesek azon vitatkoznak az interneten, hogy csilipaprika vagy valamilyen szemcsepp segítségével könnyezett). Obama minden tömeggyilkosság után kiáll, és egyre fásultabban ígéri meg, hogy tenni fognak valamit az erőszak ellen, de a fegyverlobbi eddig mindennél erősebbnek bizonyult. Így a mostani kezdeményezés kimenetele is kérdéses.

37
százalékuk nyilatkozott úgy az amerikaiaknak a Pew közvélemény-kutató kérdésére, hogy van a szűk családjukban lőfegyver. 24 százalékuk saját fegyverről is beszámolt. Köztudott, hogy az amerikai alkotmány garantálja, hogy a polgárok fegyvertartási jogát nem lehet csorbítani.

54
százalék válaszolt igennel az otthonában tartott fegyvert firtató kérdésre a hetvenes évek végén. Így a mostani 37 százalék – európai szemmel tűnjék bármilyen magasnak – a legutóbbi évtizedek egyik legalacsonyabb értéke. Ennél pontosabb adatai az amerikai kormányzatnak sincsenek a fegyvert viselő állampolgáraik kilétéről, számáról, e tény jól mutatja a szituáció kilátástalanságát.

270–310
millió lőfegyver van magánkézben az Egyesült Államokban becslések szerint. Minthogy az országban jelenleg 318 millióan laknak, ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag minden emberre jut egy pisztoly, puska vagy gépfegyver – legyen ő férfi, nő vagy gyermek.

897
ezer lőfegyver áll a rendőrök rendelkezésére Amerikában. Ez alig három ezreléke a civilek által birtokolt fegyvereknek.

20
százalékuk birtokolja a fegyvertartóknak a fegyverek 65 százalékát, tehát az eloszlás nagyon egyenetlen. A legtöbb tulajdonos egy pisztollyal rendelkezik, de akadnak, akiknek egész fegyverraktáruk van a pincéjükben.

5,5
millió lőfegyvert gyártanak évente Amerikában, amelyek 95 százaléka a hazai piacon talál vevőre. Míg a hivatalos üzletekben vásárolt fegyverek vevőinek hátterét kötelező ellenőrizni, addig a magáneladások teljesen ellenőrizetlenek. Tehát gyakorlatilag bárki tud venni használt fegyvert ismerősétől.

268
amerikait lőnek meg minden egyes nap, és évente 33 ezren belehalnak sérüléseikbe.

10,3
lőfegyveres haláleset történt az Egyesült Államokban százezer emberre vetítve 2011-ben. Ugyanez a mutató az Európai Unióban Olaszországban a legmagasabb, 0,71 (14-szer alacsonyabb, mint Amerikában), míg hazánkban 0,07.

52
százalékuk támogatja az amerikaiaknak a fegyvertartáshoz való jogot, ez hétszázalékos emelkedés az elmúlt két évben. Ezzel párhuzamosan a korlátozás híveinek aránya 46 százalékra csökkent.

1
tömegmészárlás történt 1950 óta az Egyesült Államokban olyan helyen, ahol egyébként engedélyezett a lőfegyverek viselése (iskolában, bevásárlóközpontban, kórházban általában tilos).

2 675 240
dollárt költött legálisan, átlátható módon washingtoni lobbizásra a fegyverlobbi legerősebb szervezete, az országos lőfegyverszövetség (NRA). Azért kell az átláthatót hangsúlyozni, mert a feltételezések szerint a vesztegetés ennél nagyságrendekkel lehet nagyobb.

6650
lőfegyvert birtokolt tavaly 5683 magyar magánszemély. Emellett 366 vagyonvédelmi vállalkozás is tartott 3876 fegyvert.

2016. január 16.