Hazai kutató nevén a baktérium

Az anaerob baktériumok kutatásában szerzett elévülhetetlen érdemei elismeréseként holland mikrobiológusok Nagy Erzsébet professzor emeritáról nevezték el az általuk leírt és nemrégiben publikált új, a tudomány számára eddig ismeretlen baktériumfajt.

E mikroorganizmus, ahogy tudományos neve, az Anaerococcus nagyae is mutatja, gömb alakú (coccus), és csak anaerob (oxigénmentes) környezetben tud szaporodni. A természetben általában párokban van jelen, és számos helyen megtalálható. Bár sok betegséget képes okozni az emberben is, nem feltétlenül veszélyes, hiszen természetes módon együtt élhet velünk például a bélflóránkban. Amikor azonban kijut a bélrendszerből (műtétek, vakbélgyulladás alkalmával), és eljut a szervezet számára megfelelő tájaira, más baktériumokkal közösen gyulladást okozhat, hasonlóan más anaerob baktériumokhoz.
Bár egy új baktérium felfedezése önmagában is fontos a tudósok számára, e kórokozó jelentőségét számunkra a neve adja. A Groningeni Egyetem mikrobiológiai laboratóriumában dolgozó Alida Veloo javasolta, hogy az általuk izolált baktériumot Nagy Erzsébet professzor asszony, a Szegedi Tudományegyetem Klinikai Mikrobiológiai Diagnosztikai Intézetének (KMDI) munkatársáról nevezzék el mint egy új Anaerococcusfajt.
– Régi szakmai kapcsolat fűz a Groningeni Egyetem mikrobiológiai intézetéhez. A közös érdeklődési kör, az anaerob baktériumok kapcsán szoros tudományos együttműködést alakítottunk ki velük az évek során – nyilatkozta lapunknak Nagy Erzsébet. – Európai szintű továbbképzéseket szerveztünk közösen az anaerob baktériumok diagnózisáról, azonosításukról, tulajdonságaikról, különös figyelemmel az antibiotikus-rezisztenciára. Számos közös kutatási projektünk is volt velük, amelyek közül az egyik legújabb a tömegspektrometriás módszerek alkalmazását célozza az anaerob baktériumok azonosításában – mondta.
Nagy Erzsébet személyesen nem vett részt az új faj felfedezéséhez vezető vizsgálatokban (így nevezhették el róla). A felfedezés úgy történt, hogy a holland kutatók találtak egy olyan baktériumtörzset, amely génszekvenciája, tulajdonságai alapján nem volt besorolható egyetlen már ismert Anaerococcusfajba sem. Ezután elkezdtek kutakodni a nemzetközi mikrobiológiai adatbázisokban, és több országban, Franciaországban, Japánban is megtalálták az addig azonosítatlanként szereplő fajt. Ezután tettek javaslatot a fajnévre, a nagyae-ra.
– Teljes meglepetésként ért a megtiszteltetés. A névadók leírták publikációjukban, hogy a választásuk oka az elmúlt évek során az anaerob baktériumokkal végzett kutatásaim eredményei, illetve e területen kifejtett nemzetközi tevékenységem elismerése – folytatta a professzor asszony.
– Nagy Erzsébet jelentősen hozzájárult az anaerob baktériumok egészségügyi szerepéről őrzött tudásunkhoz. Sok éve dolgozik elhivatottan ezen a tudományterületen nemzetközi szinten, eközben sok kutatót győzött meg arról, hogy több figyelmet fordítson e baktériumcsoportra – összegzett lapunk kérdésére Alida Veloo.

2016. január 19.